DM i Alrid d. 4.-5. september 2021:

DM i altid 2021

Islandske heste spiller snart med musklerne i Nordjylland!

Jord, mudder og vand spredes inden længe til alle sider, når alsidige powerfulde islandske heste forcerer udfordrende forhindringer ved Jyske Ås nord for Aalborg ved DM i Alrid d. 4.-5. september 2021.

Men hvad går Alrid egentlig ud på?

Ordet Alrid er en kombination af ordene alsidighed og ridelighed. En unik konkurrencegren for den islandske hesterace med vægt på islandshestens særlige kvaliteter.

Naturen, som den islandske hesterace har levet i gennem århundreder på Island, har gjort racen sund og hårdfør, og islændingenes krav til et alsidigt transportdyr i et uvejsomt terræn har skabt en usædvanlig pålidelig, stærk og behagelig ridehest, der er utrolig sikker på benene og med både gejst og løbevilje.

Formålet med Alrid er at vise i hvor høj grad den enkelte islandske hest er pålidelig, villig, samarbejdsvillig, modig, stærk, udholdende og robust, behersker mindst 4 gangarter, hvoraf den ene skal være tølt.

Ved DM skal ekvipagerne konkurrere i Alrids fem discipliner: 

Udholdenhed – distanceridt

Terrænlydighed – forcering af forhindringer i naturen

Lydighed – et dressurprogram på ridebane

Gangarter – islandshestens gangarter vises på ovalbane

Hurtighed – Tilbagelæggelse af en strækning på 200-350 m så hurtigt som muligt.

Det betyder action og spænding ved terrænudfordringerne og ynde på dressurbanen, for alle discipliner skal i et vist omfang være til stede, for at hesten kan siges at have bestået og dermed kaldes alsidig.

DM i Alrid gennemføres mest muligt i natur og terræn, og skal fremme hensynsfuld, behersket og sikker ridning, hvor der tages hensyn til hestens fysiske og psykiske træningsniveau samt dens naturlige egenskaber og begrænsninger.

Der udnævnes en Danmarksmester i Senior (22 år og ældre) og Ungdom (til og med 21 år).

FAKTA:

Islandshestens gangarter
Islandske heste er kendt for at mestre to gangarter udover skridt, trav og galop. Det er gangarterne tølt og pas. Tølt er en behagelig firtaktet gangart, hvor rytteren sidder roligt i sadlen. Hestens man og hale fejer i en flot bølgende bevægelse, og hesten har altid mindst ét ben i jorden. Tølt bruges på rideture i terræn og i konkurrencer, hvor gangarten skal vises i flere hastigheder.  

Islandske heste med særlige anlæg mestrer også den flyvende pas, der er en totaktet gangart, hvor hesten flytter for- og bagben på samme side samtidigt – og med en svævefase inden næste benpar rammer jorden.  

En arbejdsom race 
Islandske heste er efterkommere af de heste, vikingerne havde med sig, da de bosatte sig på Island i det niende og tiende århundrede. Det barske klima på Island formede gennem tiderne hesten til en kompakt, nøjsom og hårdfør race. Såvel på Island som i resten af Europa har den islandske hest primært været anvendt som arbejdshest. Nutidens islandske heste er kendt over hele verden for sin alsidighed, sit behagelige sind og som en pålidelig, arbejdsom og samarbejdsvillig ridehest for hele familien.  

Dansk Islandshesteforening er en landsdækkende forening, der samler mennesker med interesse og passion for den islandske hest. Formålet er at udbrede kendskabet til og anvendelsen af den originale renracede islandske hest. Dansk Islandshesteforening arbejder for at skabe optimale rammer for alle typer islandshesteryttere, og er bl.a. ansvarlig for uddannelse af instruktører, trænere, kåringsdommere og konkurrencedommere efter internationale regler. Desuden arbejder foreningen politisk for bedre adgang for ryttere og heste til naturen. Dansk Islandshesteforening driver også eget stambogskontor, der varetager stambogsføring af hestene. 

Af Dansk Islandshesteforening

Foto Henrik Bjerregrav

Vil du modtage eMagasinet
Islandsk Hest
direkte i din indbakke til
0 kr?

Book din annonce har
Equipagefys
Karlslund ridning

Læs også

Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du måske også lide nedenstående artikler:

Go to Top