Træner vi vores heste mere end godt er?

Træning af Islandske heste

Træner du din islandske hest hver eneste dag for at lære den samme øvelse? Måske kunne du bruge tiden bedre.  Ny forskning viser, at heste lærer lige så godt og husker opgaven bedre, når de har pause mellem træningen og kun trænes hver 3. dag, fremfor hver eneste dag.  

Ryttere og trænere har som oftest en mavefornemmelse for, hvordan de tror at hesten lærer bedst og ofte bliver det et tilfældigt skøn, når de beslutter hvor meget hesten skal trænes for at lære en bestemt opgave.

Hvor lang tid mellem hver træning

For at fastslå, et mere præcist tidsinterval for hvordan hesten lærer bedst, har en gruppe forskere fra Tyskland og Australien sat sig for at undersøge, hvor godt en hest husker det de lærer, når den bliver trænet med forskellige tidsintervaller. Uta König von Borstel, som til dagligt leder afdelingen for husdyr adfærd, på det tyske universitet Justus-Liebig i Giessen, satte sig for at finde frem til hvor lang tid der skal gå mellem hver træning, for at hesten lærer bedst.

Fysisk krævende opgaver kræver mere tid

“Træning hver dag er ikke nødvendigvis et velfærdsspørgsmål, men det er vigtigt at huske på, om den type opgave, der bliver trænet også er relevant. Hvis hesten bliver undervist i en anstrengende fysisk opgave, skal den have tid ind imellem træningen, så dens muskler kan hvile og genopbygges.”

Målet med studiet var at undersøge, hvor hurtigt en hest lærer en ny opgave når den bliver trænet med negativ forstærkning med forskellige tidsintervaller. Negativ forstærknings træning, gør at man fjerner presset fra hesten, man fjerner noget ubehageligt for dermed, at forøge chancen for at hesten gentager den ønskede adfærd.

Der findes en del viden omkring træning ved hjælp af negativ forstærkning, men vi ved meget lidt om det optimale tidsinterval imellem træningssessionerne.

39 heste deltog i øvelserne

Forskerene trænede 39 heste i alderen 2-24 år. Hestene skulle udføre tre forskellige ukendte opgaver. En gruppe på 20 heste blev trænet en gang om dagen, mens den anden gruppe på 19 heste blev trænet en gang hver 3. dag.Hestene blev trænet, til at sænke hovedet ved let tryk mellem ørerne. De skulle gå tilbage ved et pres på nakken og de skulle gå fremad, ved let tryk på koden. Al træningen blev udført ved hjælp af negativ forstærkning.

Hestenes reaktion blev nøje vurderet

Træningssessionerne varede 1 minut og der var 3-5 gentagelser per opgave og per trænings session. Træningssuccesen blev vurderet ved hjælp af en 6-punkts skala, hvor 0 point var når hesten ikke reagerede, 1 point var når hesten bevægede sig en lille smule (mindre end 1 cm), ved brug af et stærkt tryk og 6 point blev givet, når hesten flyttede sig godt, ved brug af et af let tryk. Hestens hjertefrekvens og adfærd, sammenholdt med den tid og styrken af det tryk, de havde brug for til at reagere, blev også registreret.

Hestene forbedrede sig betydeligt

I alle tilfælde blev hestenes præstationer forbedret betydeligt under begge træningsintervaller. Forskerne fandt ud af, at de heste, der blev trænet dagligt, efter to uger præsterede lidt bedre end de der trænede hver tredje dag. Forskerne sammenlignede hestenes præstationer i slutningen af ​​uge 1 og i slutningen af ​​ studieperioden på i alt 28 dage. Det viste sig, at der ikke var nogen nævneværdig forskel på den tid eller det tryk, der var nødvendigt for at hestene reagerer på ​​opgaverne eller i deres indlæring. Tilsvarende var der ingen betydelige forskelle i præstationerne, når man sammenlignede de to gruppers indlæring, efter det samme antal træningssessioner.

Giv hesten en pause mellem træningen

Resultaterne af undersøgelsen tyder på, at heste ikke glemmer hvad de har lært, hvis de trænes hver tredje dag, i stedet for dagligt. At give heste en pause på to dage mellem træningssessioner, i stedet for at træne dem dagligt, resulterer ikke kun i tilsvarende fremskridt hos hestene, men det er også en langt mere effektiv brug af trænerne og hestens tid.

“Vi vil gerne fortsætte vores forskning og undersøge om hestene kunne have lignende læringsresultater med længere pauser mellem træningen.” fortæller Uta König von Borstel.

“Vi vil også prøve at undersøge, hvordan indlæringen påvirkes, hvis vi træner forskellige opgaver ind imellem træningssessioner.”

Overtræning kan være et problem

En anden af forskerne på studiet, Professor Andrew McLean fra Australien fortæller:

“Overtræning er et problem for hesten, både mentalt og fysisk. Det kan føre til, at hestene begynder at udvise en række psykiske problemer. De kan gå i stå, nærmest blive handlingslammede og de vil sætte sig i mod at lære nyt.

Når hestene bliver overtrænede, begynder de at udvise en række mentale problemer. De kan blive handlingslammede, og uimodtagelige for indlæring. Det kan føre til nedsat samarbejdsvilje, og nogle heste kan blive direkte aggressive. Nogle heste udvikler fysiske lidelser, som problemer med knogler, sener og muskler. Så jo mere vi kan fjerne de omstændigheder der stresser hesten, desto bedre.

Pointen er, at vi skal arbejde på at gøre øvelsen til en vane. I løbet af indlæringsfasen kan tingene let gå galt, så jo mere effektivt, vi kan gøre øvelsen til en indlært vane, jo bedre er det for både hest og rytter. ” slutter Andrew Mclean.

Læs mere om seneste forskning inden for hestevelfærd på The i

Vil du modtage eMagasinet
Islandsk Hest
direkte i din indbakke til
0 kr?

Book din annonce har
Equipagefys
Karlslund ridning

Læs også

Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du måske også lide nedenstående artikler:

Go to Top