SÅDAN FANDT JEG DRØMMEHESTEN

Sjarmör fra Varmalæk

Anne-Mette Nielsen søgte det perfekte match

SÅDAN FANDT JEG DRØMMEHESTEN

Mange brikker skal passe sammen, når man søger det rigtige match, men Anne-Mette Nielsen tog til Island og fandt drømmehesten.

Der er gode heste, skønne heste, dejlige heste, søde heste, sjove heste osv.
Og så er der ”Drømmehesten”.

Anne-Mette Nielsen har haft flere skønne heste, som har været et værdifuldt skridt på vej til drømmehesten. Nogle af dem har hun stadig – og værdsætter dem højt.
Men 3. oktober i år landede den islandske hingst Sjarmör fra Varmalæk i Kolding – efter en lang rejse fra Island.

Fra Kolding blev hingsten Sjarmör kørt til Birgitte Simonis stutteri Pilehøj i Fredensborg, hvor Anne-Mette Nielsen har sine heste opstaldet. Her tog den nye ejer, Anne-Mette Nielsen imod ham sammen med Birgitte Simoni.
-Michael Hembo, der havde kørt Sjarmör fra Kolding, trak ham ud af traileren – uden træktov. Både Birgitte og jeg tudede. Det var et meget bevægende øjeblik, fortæller Anne-Mette Nielsen – og tilføjer:
-Bagefter rullede Sjarmör sig og fik hø og tog det hele stille og roligt, selvom han havde været på en lang rejse inden ankomsten til stuttteri Pilehøj.
Anne-Mette Nielsen har redet islændere i flere år – og også haft flere af dem.

Den første Elfa har hun stadig. En i dag ældre hoppe, som står på Pilehøj. Hun har haft forskellige sygdomsrelaterede udfordringer, men jeg er faktisk begyndt at ride på hende igen, fortæller Anne-Mette Nielsen.
Inden købet af Sjarmör havde Anne-Mette også købt en rigtig fin hoppe Sverta som sin konkurrencehest. Den er også opstaldet på Pilehøj.
-Hende har jeg stadig, og jeg er rigtig glad for hende. Hun er skøn, men også svær at ride, og jeg ville gerne have en hest, jeg umiddelbart svingede bedre med uden så meget besvær. En hest, der giver en god oplevelse hver gang. Og én gang i livet ville jeg gerne prøve at have en rigtig fed hest, som samtidig var en, jeg kunne ride.

Derfor besluttede Anne-Mette at tage til Island.

-Fordi det er der, de allerbedste heste er.
Anne-Mette Nielsen boede på det her tidspunkt i USA, hvor en af hendes veninder anbefalede hende at alliere sig med Hulda Bjørk Haraldsdottir – niece til Jóhann Rúnar Skúlason
-Hun kender alle på Island og lavede en liste til mig med de heste, som matchede det, jeg ledte efter.
Hvad var det så konkret, du ledte efter? En 1-klasses kåret hest, der var let ridelig, med et godt sind og potentiale til at gå A-klasser. Opholder i USA var kun midlertidigt, så hesten skulle først hjem, når Anne-Mette var tilbage i Danmark.

Her har hun og familien købt en ejendom med henblik på at etablere et mindre stutteri.

-Så det ville jo være fint, hvis det var en hingst eller en hoppe, men jeg prøvede også et par vallakker.
-Birgitte Simoni, hvor mine heste står, var med på turen til Island. Hun kender mig som rytter, så jeg ville gerne have hendes hjælp til at vælge den helt rigtige hest. Vi var i Reykjavik og Selfoss-området i syd, men tog også til det nordlige Island ved Skagafjordur– og der mødte vi Sjarmör, fortæller Anne-Mette.
Hun var i forvejen informeret om, at netop denne hest nok var det bedste bud på det, hun søgte.

-Og jeg blev forelsket – helt fra starten.

Jeg prøvede også en anden rigtig fin hingst fra samme avler. Men Sjarmör var lidt mere blid. Klassens gode dreng – og det passede godt til mig, fortæller Anne-Mette Nielsen.
Birgitte Simoni var enig.
-Men skulle hun have valgt hest til sig selv, var det nok blevet den anden, tilføjer Anne-Mette.
-Sjarmör er 5-gænger med masser af potentiale til sport A. Og så har han det der gode sind og er nem at have med at gøre, selv om han er hingst. Han er otte år og har allerede bevist et højt niveau. Han er utrolig velredet og er ikke for ung til mig. Jeg var ret hurtigt sikker på, at ham skulle det være.
Anne-Mette bød på Sjarmör, og i juni købte hun ham.
-Men jeg skulle først have ham hjem til efteråret.

Det kom han så 3. oktober – og Sjarmör har ikke skuffet sin nye ejer.

Sjarmör fra Varmalæk

-Både hans sind og proportioner er perfekte. Det er første gang, jeg har en hingst, men han er bare så velopdragen og sød med sine store brune øjne. En dejlig bamse!
-Nu skal han bare startes langsomt op. Birgitte Simoni hjælper mig, og jeg får også undervisning hos Gummi (Guðmundur Björgvinsson, red.) – og satser på at starte med at starte B-klasser, når vi er klar.
Sjarmör kan gå det hele, men vi skal stille og roligt i gang – jeg skal jo også lige følge med, ha! Og så vil jeg også gerne udbyde ham til avl. Han er kåret med 8,22 og har flere afkom i Island.
Anne-Mette Nielsen er ikke i tvivl om, at hun med Sjarmör har ramt drømmehesten.

-Teknisk er han heller ikke svær at ride. Han er stadig forholdsvis ung, men samtidig ret veluddannet allerede. Så jeg er vældig glad for, at det var ham, jeg valgte.
Hoppen Sverta vom Forstwald har Anne-Mette Nielsen stadig.
-Jeg købte hende fra Tyskland, og hun var med mig de to år i USA, så hun er en berejst dame. I USA havde jeg hende opstaldet i en dressurstald med store heste, og de har heste på en helt anden måde, end vi har islandske heste på i Danmark.
Anne-Mette griner lidt ved tanken.

-Der var ansat en hær af heste-groomers, der badede og striglede hestene og sadlede dem op. Jeg måtte specifikt bede om, at de IKKE vaskede min hest hver dag. Og én dag da jeg kom, havde det klippet Svertas man, fordi de syntes at hun havde det for varmt. Jeg blev stjernetosset.
Anne-Mette måtte også sætte skilte op med, at Sverta ikke måtte få godbidder.
-Alle syntes jo, den lille islænder var enormt cute, så hun blev prop-fodret med godbidder i starten.

Sjarmör fra Varmalæk
En anden udfordring var ridningen.

-Når jeg kom ind i ridehuset, forsvandt de andre, fordi de store heste blev nervøse, når Sverta var i ridehuset.
Anne-Mette fandt dog nogle, hun kunne ride i skoven med.
-Men det var ikke en rar måde at have hest på. Og slet ikke islænder. Der var ikke meget foldtid – for om sommeren var det varmt og om vinteren var der for meget is eller sne på foldene.
Turen frem og tilbage mellem Danmark og USA var også hård for lille Sverta.
-Hun skulle jo i karantæne fire uger, og det er en lang flyvetur, fortæller Anne-Mette Nielsen, der havde betalt for, at Sverta fik sin egen boks i flyet, så hun havde god plads.

Sverta er stadig også Anne-Mettes ridehest, og hun har deltaget i et et enkelt stævne, siden hesten kom hjem fra USA.
Udover det hjælper Sverta tvillingedøtrene Maria og Sofia med at blive dygtige ryttere.
-Især Maria er glad for at ride, fortæller Anne-Mette, der sammen med sin mand Peter også har sønnen Matthias på 12.
Peter og Anne-Mette har købt en landejendom i Hørsholm.

-Jeg har længe drømt om at bo et sted, hvor jeg kunne have mine heste, forklarer Anne-Mette Nielsen.
I øjeblikket har hun hingsten Sjarmör, hoppen Sverta – sin gamle hoppe Elfa og et føl efter Elfa, Flora, samt en lille mini-shetter som selskabshest til Elfa.
-Vi skal lige finde ud af, hvad vi vil med stedet. Drømmen er at bygge et nyt staldanlæg, så det matcher vores behov, og en ny bolig på ejendommen. Lige nu har vi ikke travlt, men drømmen lever.

Artiklen er fra december 2019

Af: Helle Skram De Fries

Vil du modtage eMagasinet
Islandsk Hest
direkte i din indbakke til
0 kr?

Book din annonce har
Equipagefys
Karlslund ridning

Læs også

Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du måske også lide nedenstående artikler:

Go to Top