Glimrende føl- og unghesteshow hos Smári

Blogindlæg-følshow

I løbet af efteråret arrangerer flere lokalklubber og private rundt om i landet føl- og unghesteshows. Hele 17 stk. er det blevet til i år.

 

Her kan man stille med årets føl, samt ungheste i alderen 1-3 år.

Til disse shows kan man kvalificere sig til ”Best in Breeding”, som er en form for finale, hvor de bedste føl og ungheste fremvises.

Lokalklubben Smári er én af de klubber, som har taget konceptet til sig. I år afviklede de deres fjerde føl- og unghesteshow, og det foregik under særdeles gode forhold på Vilhelmsdal i Guldborg på Falster.

Amanda Lørup på 23 er næstformand i klubben. Hun deltog med fem ungheste af egen avl.

– Vi deltog for første gang i et følshow i 2021, hvor vi havde en 2-års hingst med, som gik videre og vandt sin klasse i ”Best in Breeding”.

Sidste år deltog vi også i Smáris følshow. Her havde vi 4 ungheste med, og alle gik videre til ”Best in Breeding.”

I år har vi fem med, fortæller Amanda Lørup.

– Det er en god måde at tage sine heste med ud i verden på. De oplever og lærer en masse. De skal være vant til at være i hænder og opføre sig ordentligt. Det gør det nemmere for dommeren at vurdere hesten. Man skal kunne røre dem alle steder og løfte ben.

 

Amanda har god opbakning fra sine forældre, som også er medlemmer af klubben. Sammen driver de Stald Adriansminde ved Nykøbing Falster.

 

– Vi startede vores avl i 2020, så vi er ved at bygge det hele op. På gården er der lige nu 5 følhopper, og vi får et sted mellem 2 og 4 føl om året, men vi vil gerne øge antallet, forklarer Amanda.

– Vi lærer en masse om avl ved at deltage i føl- og unghesteshows. Blandt andet af dommerens kommentarer og bedømmelser, og man får talt med andre avlere og udvekslet erfaringer, tilføjer hun.

Unghestene bliver bedømt efter et skema udarbejdet af FEIF og tilpasset til danske unghesteskuer af Heinrich Grinderslev-Pedersen, som også har været en af arrangørerne af ”Best in Breeding” siden 2017.

 

De overordnede punkter, som dommeren kigger på, er bygning og bevægelse.

 

Amanda og de andre medlemmer i klubben, som er med til at stable arrangementet på banen, har haft travlt med forberedelserne. Og der er styr på sagerne. Ridehallen er blevet indrettet til formålet, og der er gode forhold til publikum.

Der er skaffet mange flotte sponsorgaver, der er trykt et program, som giver tilskuerne et godt overblik over hestene, og der er opstillet et cafeteria med et lækkert udvalg af mad og drikke.

Alle kender deres opgaver, og man fornemmer virkelig, at klubben består af driftige medlemmer, som går op i at gøre deres bedste.

– Vi havde oprindeligt hyret Barbara Frische som dommer, men hun har desværre været ude for en rideulykke, fortæller Amanda.
– Så vi stod pludselig uden dommer. Heldigvis kunne kåringsdommer William Flügge træde til med kort varsel, så han har taget den lange tur fra Bornholm og hertil. Det er vi meget taknemmelige for.

3 ud af 5 af Amandas heste kvalificerede sig videre til ”Best in Breeding”, som bliver afholdt 11. november i Randers.
Læs mere om ”Best in Breeding” på hjemmesiden: http://bestinbreeding.dk/, hvor alle resultater bliver lagt op, eller følg ”Best in Breeding” på Facebook.

 

Amanda og hendes mor, Karina Lørup, med hopperne Eyjadís og Rósetta fra Adriansminde. Rósetta vandt klassen for 2-års hopper og blev kåret som publikumsfavorit. Begge skal videre til ”Best in Breeding” i år.

 

Arrangementet trak mange tilskuere.

 

William Flügge bedømmer 2-årige Eyjadís fra Adriansminde. Avler og fremviser: Amanda Lørup.

 

Malene og Luther Gudmundsson stillede med fire avlshopper med hoppeføl. Vinderen af klassen “Bedste hoppeføl” blev Álfarós fra Arnarholl ejet af Malene.

Af Stine Munk Kepp

Foto: Stine Munk Kepp

Vil du modtage eMagasinet
Islandsk Hest
direkte i din indbakke til
0 kr?

Book din annonce har
Equipagefys
Karlslund ridning

Læs også

Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du måske også lide nedenstående artikler:

Go to Top