Lange ejerforhold er vigtige for heste!

Blogindlæg - lange ejerforhold til heste

En ny undersøgelse viser, at heste kan udvise tilbageholdenhed, hvis de har haft mange skiftende ejere/ryttere eller hvis hesten kun har været hos sin nuværende ejer i kort tid.

Heste skifter ofte ejere

Heste skifter ofte ejere, hvilket begrænser deres evne til at skabe et langvarigt bånd til bestemte mennesker. Vi var især interesserede i at undersøge, hvordan længden af forholdet mellem hesten og ejeren påvirker hestens adfærd i nye, potentielt stressende situationer,” siger forsker Liehrmann.

Et internationalt forskerhold har studeret interaktioner mellem heste og mennesker samt hvordan heste reagerer i nye situationer. Resultaterne er offentliggjort i Applied Animal Behavior Science.

Forskerne anvendte 76 privatejede fritidsheste til at udføre to adfærdstests, hvor de observerede og analyserede hestenes reaktioner på nye genstande.

I den første test blev hesten trukket henover to forskellige overflader, der var nye for dem, en hvid presenning og et blødt tæppe. De blev trukket af henholdsvis ejer og en fremmed person.

Anden test

I en anden test undersøgte forskerne om hesten reagerede forskelligt afhængigt af, om den var sammen med en kendt ejer eller med en fremmed, når den blev præsenteret for en ny genstand, her et stykke legetøj.

Hesten havde et minut til frit at komme og interagere med legetøjet. Så nærmede personen sig hesten og forsøgte at røre dens hals med legetøjet.

Blogindlæg - Lange ejerforhold

“Interessant nok var heste med et tæt/tillidsfuldt forhold til deres ejer de roligste, når de nærmede sig de nye overflader og fandt sig i at blive rørt med legetøjet uden problemer.

De heste, der regelmæssigt rides eller trænes af forskellige personer, udviste mere stressadfærd i testsituationerne.”

Heste med kortvarige forhold til deres ejere var langt mere tilbageholdende i nye situationer og udviste mere stressadfærd, når de blev bedt om at interagere med nye objekter – og de nye overflader, her presenning og gulvtæppe og legetøj. De heste, der havde mindst 6 til 8 års forhold til deres ejer var overvejende rolige i de nye situationer.

“Vores forskningsresultater tyder på, at et positivt hest-ejer-forhold kan tage tid at udvikle sig, da det blandt andet er formet af hestens tidligere interaktioner og erfaringer med mennesker. Samlet set viser resultaterne, at dyrs forhold til deres ejere er noget der bør forskes langt mere i for bedre dyrevelfærd”, pointerer Liehrmann.

Andre fund:

– Heste ældre end 17 år nægtede oftere at træde på presenningen eller tæppet, når de blev ført af en fremmed, men indvilgede oftere, når de blev trukket af deres ejer.

Kilde: “Multiple handlers, several owner changes and short relationship lengths affect horses’ responses to novel object tests”. Océane Liehrmann, Alisa Viitanen, Veera Riihonen, Emmi Alander, Sonja E. Koski, Virpi Lummaa, Léa Lansade.
Applied Animal Behaviour Science, 2022; 254: 105709

Af Shaila Ann Siesgaard

Vil du modtage eMagasinet
Islandsk Hest
direkte i din indbakke til
0 kr?

Book din annonce har
Equipagefys
Karlslund ridning

Læs også

Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du måske også lide nedenstående artikler:

Go to Top