Jon Stenild: Eilifur har ændret min måde at se heste på

Jon Stenild, med sin fantastiske islandske hingst, Eilifur fra Teglborg, er de bedste i hele verden til femgang for Islandske heste. Det skyldes deres helt specielle forhold, og sammen har de opnået mere end de fleste.

Ved AROS Gait Event, nåede Jon og Eilifur det magiske otte tal i femgang. ”Otte er et højt tal, som kun en anden islandsk hest har opnået i en udtagelse, og det er jeg meget stolt af, ”fortæller Jon Stenild. ”Det var et godt ridt med en god følelse, og en fantastisk oplevelse på banen. Sidste år var ekvipagen tæt på, og red lige under otte, men i år lykkedes det endeligt. ”

Samværet med hesten er det vigtigste

”Det allervigtigste, der driver mig, er at være sammen med hesten.” fortæller Jon. ”Jeg prøver på at gøre tingene en lille smule anderledes. Jeg arbejder på, at ride med så stor lethed som muligt, uden spænding og uden at gå på kompromis med det som hesten trives med.” Eilifur er 12 år gammel, og Jon har selv tilredet hesten da den var godt fire år gammel. Jon har haft part i Eilifur de sidste 6 år, så de kender hinanden rigtig godt.

Afspændthed for hest og rytter

”Det handler om at ride med afspændthed, fysisk såvel som mentalt. Det gælder både for hest og rytter, siger Jon og forsætter: ”Når jeg siger det har været en rejse for mig, så mener jeg det. At ride på Eilifur har ændret min måde at se heste på”. Der er ingen der underviser Jon Stenild, men han er meget optaget af at lære af andres ridning. ”Nogle gange tænker jeg, at sådan vil jeg ikke ride, men det er fordi jeg er så optaget af samarbejdet med hest og rytter.

”Eilifur har ændret min måde at se heste på”

Eilifur´s fantastiske sind gør ham til noget helt specielt

Jon har redet mange andre heste før, men det der gør Eilifur så speciel, er hestens fantastiske sind. Eilifur er en meget rolig og opmærksom islænder, og det betyder, at han kan rides på meget små hjælpere. Som stævne- og gangartshest er han speciel. Han er så enorm alsidig,” fortæller Jon Stenild. ”Det er sjældent, at møde en femgænger, der er så stærk i gangarterne, og samtidig har den fantastiske pas som Eilifur. Han har en utrolig smidighed og så har han en enorm skridtlængde. “Derudover har han sit udseende med sig, han ser rigtig godt ud,” siger Jon. Eilifur har hele pakken: han har sindet, der gør at han er så meget med rytteren, og han har de gode gangarter. Samlet set, er det er en kombination af hestens sind og store skridtlængde, som udgør det allervigtigste karaktertræk.”

Fokus og koncentration er vejen frem

Der findes ingen islandsk hest, der kan sammenlignes med Eilifur. Jon har dog mange andre spændende islændere på vej, og han glæder sig til at få dem ud på banerne, men han har lagt bånd på sig selv, for at kunne fokusere på Eilifur. Han vil gerne bruge hele sin energi og mentale fokus på at sørge for at ekvipagen lykkes bedst muligt. Jon mener at denne fokus og koncentration er en af årsagerne til, at det går så godt som det gør.

Eilifur har kun de begrænsninger jeg selv sætter for ham

”Det bånd vi har dannet er ikke noget jeg har lært af Eilifur. Det er noget, jeg har lært i processen med ham,” forklarer Jon. ”Min grundtanke har hele tiden været at Eilifur er en dygtig hest. Han har kun den begrænsning jeg sætter for ham. Det skal forstå som at jeg hele tiden var nødt til at dygtiggøre mig, for at få det fulde ud af ham.”

”Det har været en sætning jeg har haft som fundament for alt hvad jeg har gjort. Det har betydet at jeg har stillet store krav til alt hvad jeg selv har lavet, forsætter Jon. ” I dag er jeg en hel anden rytter end jeg var da jeg startede med ham. Selvom vi i er nået langt, så arbejder jeg stadig efter denne sætning. Det er ikke sådan at jeg tænker jeg er dygtig nu, man kan altid lære mere,”mener Jon.

Jeg bliver dygtigere af at begå fejl

Hver gang vi laver fejl, så er det mig der laver fejl, så er det mig der ikke lykkes med at få redet på den rigtige måde. Jeg er meget ærlig overfor mig selv. Det er aldrig hestens skyld, årsagen skal findes i management, eller ridning, og det er en vigtig ting at have med i sin egen tankegang og ridning, fortæller Jon. Han er så heldig selv at have startet Eilifur op, og hvis der er fejl er det Jon selv, der skal blive dygtigere. ”Selvfølgelig har jeg lavet mange fejl, men jeg har arbejdet meget systematisk og målrettet og været ærlig overfor mig selv. Jeg har altid set på, hvordan jeg kunne løse eventuelle udfordringer.” siger Jon.”Hver gang der har været en fejl, så er både jeg og hesten blevet lidt dygtigere. Jeg har lært, hvad jeg skal gøre, så det ikke sker igen, i stedet for at skyde skylden på andre, hverken hesten, dommerne, på vejret eller på banen.” siger Jon ”Min allerstørste sparringspartner er min kone Sidse, uden hende ville jeg ikke være nået så langt.”

Det er aldrig hestens skyld, årsagen skal findes i management eller ridning

Man sælger ikke gode venner

Eilifur er populær Islænder hingst i avlen, og der er mange islandske hopper, der venter på ham. På spørgsmålet om, hvorvidt Eilifur på et tidspunkt kommer til salg, når han en dag ikke skal deltage i stævner for islandske heste, afviser Jon det med sikkerhed: ”Man sælger ikke gode venner”.

Af: Merete Haahr

Vil du modtage eMagasinet
Islandsk Hest
direkte i din indbakke til
0 kr?

Book din annonce har
Equipagefys
Karlslund ridning

Læs også

Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du måske også lide nedenstående artikler:

Go to Top