Alder er vigtigst for frugtbarhed

Drægtig hoppe

Hoppens alder er stadig det vigtigste

Hoppens alder er stadig det vigtigste og afgørende parameter i forbindelse med fertilitet, viser et irsk studie udført på fuldblodshopper.

Irland er blandt de største i forhold til opdræt af fuldblodsheste og står for 10 procent af alle fuldblodsføl på verdensplan. Et hold irske forskere fra University College Dublin, har undersøgt, hvilke faktorer, der har indflydelse på hoppens fertilitet.

Elizabeth Lane har indsamlet og analyseret data fra 2385 hopper i alderen 3-24 år fra en stor fuldblodsfarm i Irland. Fordelingen af hopper var overvejende hopper med føl ved siden som udgjorde 64%, førstegangshopper 12% og resten udgjordes af hopper som var tomme, havde aborteret tidligt og/eller hopper som havde sprunget et år over, nemlig 24%. Hoppens alder, reproduktionsstatus, folingstidspunkt, folingsproblemer, tidspunkt for bedækning, følbrunst, brunstcyklus, medicinske behandlinger, ’walk in’-status, blev noteret ned. Den gennemsnitlige ifolingsrate pr. cyklus var 67,8% i løbet af de to sæsoner, hvor undersøgelsen fandt sted.

De anvendte hingste havde en gennemsnitsalder på lige over 8 år

De anvendte hingste havde en gennemsnitsalder på lige over 8 år og information omkring hingsten herunder afstamning, alder, tidspunkter og antal bedækninger i alt her 4141, drægtighedsprocent og aborter blev analyseret af forskerne og holdt op imod data fra hopperne. Følgende resultater var hvad de irske forskere noterede sig: -Høj alder og bedækning inden for 20 dage efter foling var forbundet med lav chance for ifoling.

-Høj alder hos hopper var tomme, havde aborteret tidligt og/eller hopper sprunget et år over øgede sandsynligheden for abort. -Selv en behandlet endometritis (livmoderbetændelse) påvirkede ikke fertiliteten signifikant – Kun et højt antal bedækninger, hvor hingsten var brugt mere end 21 gange i ugen forinden, var forbundet med nedsat fertilitet hos hopperne – De såkaldte ’shuttle-hingste’ anvendt i studiet (hingste som fx bliver fløjet ind fra andre verdensdele) forbedrede drægtighedsprocenten Opsummerende var hoppens alder klart den væsentligste faktor som havde størst indflydelse på hoppens fertilitet , men forskerne gør klart, at med korrekt rådgivning og management kan man stadig opnå meget gode avlsresultater.

Kilde: “Key Factors Affecting Reproductive Success of Thoroughbred Mares and Stallions on a Commercial Stud Farm”.

Af Shaila Ann Siesgaard

Vil du modtage eMagasinet
Islandsk Hest
direkte i din indbakke til
0 kr?

Book din annonce har
Equipagefys
Karlslund ridning

Læs også

Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du måske også lide nedenstående artikler:

Go to Top