Giver dit dækken tryksår?

Dækkenet skal tilpasses korrekt, for at undgå tryksår

Har din hest hvide hår på sin manke? Så kan de være forårsaget af tryksår. Tryksår ses hos både mennesker og dyr, og forekommer hyppigst på de mere benede dele af kroppen. Manken er særligt sårbar og kan let blive beskadiget af et dårligt tilpasset dækken. Det fortæller Professor Hillary Clayton, fra Universitetet i Michigan, USA. Hun er dyrlæge, forsker og rytter. I de sidste 40 år har hun udført banebrydende forskning inden for områder som biomekanik, konditionstræning, samt udstyrets betydning for heste og ryttere. I denne undersøgelse beskriver hun, hvordan forskellige dækkener, kan påvirke hesten og forårsage tryksår. Hun og hendes kollegaer har undersøgt, hvilken type dækken, der har den mindste risiko for at skade hestens manke.

Dækken kan forårsage tryksår

Hvide hår på manken ses ofte hos mange heste og det kan tyde på, at der har været en skade på hårsækkene i huden. Det kan være et resultat af tryksår fra et dækken eller seletøjet, fortæller Hillary Clayton. Hun har erfaret, at det ikke er ualmindeligt for heste, at have to eller tre dækkener på samtidig. Tilsammen kan tyngden af dækkener give en vægt på op til tyve kilo, forklarer hun. Moderne dækkener fremstilles ofte af letvægtsmaterialer og derfor er det almindelig opfattelse at trykket fra dækkenet er forholdsvis begrænset. Studier af hunde og mennesker har dog vist, at udviklingen af tryksår ikke kun afhænger af vægten, men også af, hvor længe trykket varer. Selv et forholdsvis let tryk, kan forårsage en skade i lige så svær grad, som et tungt materiale. Det gælder særligt hvis dækkenet bæres over en længere periode.

Friktion og tryk kan spille en rolle

Tryk på huden kan føre til nedsat gennemstrømningen af de underliggende blodkar. Det kan forårsage en mangel på næringsstoffer og ilt til vævet, og der danner sig en ophobning af affaldsstoffer. Disse mangler kan forårsage vævsdød og skade på hårsækkene. Mankens form kan også have indflydelse på hvordan dækkenet ligger over ryggen, og både friktion og tryk kan spille en rolle i udviklingen af tryksår. Desuden kan sved eller regn gøre hestens manke endnu mere sårbar.

Fugt og sved kan føre til tryksår

Dækkenproducenter tilbyder flere forskellige typer dækken, og nogle har funktioner som letter trykket på hestens manke.

Dækken design

Forskerene testede tre forskellige dækkener, for at se hvordan trykket påvirkede hestens manke

Det indebærer for eksempel et dækken med en V- formet udskæring på hver side. Denne pasform løfter forenden af dækkenet op og tilpasser det til mankens højde. På andre dækkener er der skåret et U-formet område af dækkenet ud, der hvor manken er højest. Det er for at forbygge tryk på mankens højeste område. Dækkener der er formet efter hestens ryg, har ofte en søm langt ryggens midterlinje. Det kan medføre at regnen kan trænge ned igennem dækkenet. Ulempen er, at fugt og sved gør huden mere sårbar overfor virkningen af tryk og friktion. For de heste som går ude i al slags vejr, foretrækker mange hesteejere et lige skåret dækken, som ikke er formgivet til hesten, fortæller Hillary Clayton.

Tre dækkener på 12 heste blev testet

For at teste dækkenets tryk på manken, blev tolv heste udsat for tre forskellige dækken modeller. Et lige skåret tæppe uden en søm i midten (3,7 kg), et U-formet tæppe kantet med fåreskind på det udskårne område (3,9 kg) og et dækken med V formet indsats, som var formsyet og tilpasset hesten manke og bagpart (4,5 kg). Ved hjælp af en tynd elastisk måtte, udstyret med elektroniske sensorer, kunne forskerne undersøge fordelingen af trykket fra dækkenerne. Trykket blev målt, både stående og under gang for at undersøge om bevægelse havde en indflydelse på trykket.

V formet indsats resulterede i mindste tryk

Resultatet viste at dækkenet med en V-formet indsats klarede sig bedst i testen.

I den stående del af undersøgelsen, havde det V- formeddækken et signifikant mindre tryk, sammenlignet med de to andre dækkener i undersøgelsen.

Tryksår fra dækken

Billedet viser hvor meget tryk, hvert dækken forårsager på hestens manke

Selvom det U-formede dækken samlet set havde det laveste tryk, var der et markant højere tryk fra det U-formede dækken længere nede på manken, end det man fandt på de andre dækkener. Undersøgelsen viste også, at trykket fra alle dækkenerne ændrede sig, når hesten var i bevægelse. Dækkenet med det lige snit, uden den midterste søm havde den største stigning af trykket, målt under bevægelse. Det tyder på, at dette dækken muligvis ikke er det mest egnede for aktive heste. I sammenligning med et dækken formet med et lige snit, eller et dækken med en U-formet nedskæring, var havde dækkenet med den V-formede udskæring den bedste mulighed for at forebygge tryksår. Hestens bygning og skuldrenes størrelse havde ligeledes en påvirkning af dækkenets pasform. En højere manke er forbundet med større belastning fra de forskellige typer af dækkener.

Aktive heste kan have større risiko for tryksår

Resultatet af denne undersøgelse tyder på, at selv et velsiddende, let dækken kan udøve tilstrækkeligt pres på manken, og forårsage dannelsen af tryksår. Det gælder særligt, hvis hesten har dækkenet på i lange perioder ad gangen, eller for heste med en aktiv livsstil. I sammenligningen af dækkener, der har et lige snit eller nedskæring, var dækkenet med en V-formet udskæring det mest effektive til at reducere trykket på manken. Hestens kropsbygning påvirker også dækkenets pasform. En opretstående skulder og manke er forbundet med et større tryk fra nogle dækkener. Hillary Clayton anbefaler at hesteejere, der benytter dækkener til deres heste nøje undersøger om dækkenet passer, og vælger et dækken som har en god pasform. Det er vigtigt at reducere belastningen på manken og hestens ryg. Det mindsker risikoen for tryksår, som følge af brugen af dækkenet.

Vil du modtage eMagasinet
Islandsk Hest
direkte i din indbakke til
0 kr?

Book din annonce har
Equipagefys
Karlslund ridning

Læs også

Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du måske også lide nedenstående artikler:

Go to Top