Et par tanker om vinterpause

Vinterpause eller ej

Skal hesten have vinterpause eller ej?

Skal hesten have vinterpause eller ej, er et af de spørgsmål som mange af os ryttere med jævne mellemrum stiller os selv. Der ikke noget rigtigt svar og alle heste er forskellige. Trænere og erfarne ryttere lytter ofte til deres heste og ved instinktivt hvilke heste, der har brug for pause eller ej. eMagasinet Islandshest har spurgt Pernille Lyager Møller, hvilke tanker hun har gjort sig på emnet:

2020 har selvfølgelig været et lidt atypisk år, der har resulteret i en lidt mangelfuld og anderledes stævnesæson og dette har selvfølgelig påvirket træningsplanen for hele året generelt, fortæller hun.

“Jeg fik redet to stævner i år, hvoraf det ene lå i august og det andet i september.

Derefter fik mine heste en helt naturlig pause, da jeg brugte et par uger på at flytte, male og klargøre det nye sted. Det havde de selvfølgelig fået alligevel. For mig er det vigtigt at hestene får en lille pause når sæsonen er slut. Det er vigtigt både fysisk og mentalt at restituere og samle energi og overskud. Da efteråret ofte er den tid, hvor hestene helt naturligt falder i energi i takt med at de sætter pels, er det for mig netop oplagt at give mine konkurrenceheste en pause der.

Før i tiden gav jeg altid konkurrencehestene 1-2 måneder pause

Før i tiden gav jeg altid konkurrencehestene 1-2 måneder pause, men det var samtidig for at gøre plads i stalden til en masse ungheste, der skulle tilrides og sorteres i inden vinterens træning for alvor begyndte, og man havde udvalgt sig de mest lovende heste til at have inde vinteren over.

I dag, her i Danmark, er det lidt anderledes. Både i form af, at man ikke har helt den samme sæsonprægede inddeling af trænings- og tilridningsperioder, og dertil har jeg erfaret gennem tiden, at et par uger i princippet er lang nok pause, for at hestene når at restituere.

Det kan selvfølgelig altid variere fra hest til hest, men jeg synes, det er vigtigt at de får HELT fri en periode, men dog ikke så længe at de mister alt for meget kondi og muskelfylde.”

Fakta om Pernille Lyager Møller

Pernille Lyager Møller er uddannet berider og rideinstruktør ved Hólar University i Island, fra 2013 med årgangens højeste karakter i den afsluttende rideprøve. Hun har deltaget i mange stævner i Island og var bl.a. vinder af A-flokkur ved Fjórðungsmót Austerlands, hvor hun fik tildelt FT-prisen for “good horsemanship and riding”.

Udover deltagelse til Landsmót i A-flokkur, b-flokkur og tølt T.1 har Pernille fremvist mange heste til kåring samt arbejdet for top trænere som bl.a. Sigurður Sigurðarson, Lena Zielinski, Bjarni Jónasson, Sylvía Sigurbjörnsdóttir og Árni Björn Pálsson.

Derudover har hun drevet selvstændig træningstald i Island med tilridning, træning og undervisning. I slutningen af 2018 flyttede Pernille til Danmark for at komme lidt tættere på familien, og har nu startet træningsstald op i Holstebro hos St. Sognstrup Islandsheste.

Af Shaila Ann Siesgaard

Vil du modtage eMagasinet
Islandsk Hest
direkte i din indbakke til
0 kr?

Book din annonce har
Equipagefys
Karlslund ridning

Læs også

Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du måske også lide nedenstående artikler:

Go to Top