Sportsrideklubben Kjarni har nu fået status af specialklub i Dansk Islandshesteforening (DI)
Det falder fint i tråd med, at klubben, fra den blev stiftet i 2009, har haft til formål at sætte fokus på elitesporten i islandshesteverdenen og har elitesporten som interessefelt.
-Vi fokuserer på eliten, fordi den er vigtig for sporten – lige som den er det i alle andre sportsgrene. Det er den, der repræsenterer vores islandske heste til mesterskaber osv., forklarer Dina Rosenberg Asmussen, der er kasserer i Kjarni, mens Lone Panduro er formand.
-Det betyder jo ikke, at bredden ikke skal tilgodeses. Det bliver den via andre klubber under DI.
-Vi har ikke aktiviteter for bredden, og derfor er der nok heller ikke noget incitament for dem til at være medlemmer af Kjarni.
-Men af vores vedtægter fremgår det, at det overskud, vi får fra de stævner, vi afholder for eliten, går til elitearbejdet i DI. I år har vi doneret 40.000 kroner til elitearbejdet i DI.
Visionen hos Kjarni er blandt andet at arrangerer stævner på et højt sportsligt niveau
-Vi holder stævnerne på baneanlæg med gode forhold for ryttere og heste, hvor omkostningerne ikke er for høje. Vi elsker Hedeland, men det æder hele vores overskud at arrangere stævner der.
-Vores stævner har kun A-klasser. Her er ekvipagen alene på banen i udtagelsen, så vi kan max have 70 starter på en dag. Derfor hænger vores økonomi ikke lige så godt sammen, som hvis vi havde B- eller D-klasser og kunne have tre gange så mange starter. De steder, vi afholder stævner, betaler vi et symbolsk beløb, så vi kan generere et overskud til elitearbejdet i DI. På den måde kan man sige, at ejerne af baneanlægget i høj grad også bidrager til elitearbejdet i DI. Vi er rigtig glade for at have denne mulighed.
Både Dina Rosenberg Asmussen og Lone Panduro sidder også i DI’s Eliteudvalg
Selvom deres døtre nu er blevet seniorer, så brænder de stadig for elitearbejdet medjuniorer og ungryttere. Sammen Christina Johansen er de initiativtager til et omfattende eliteprogram for de unge i DI-regi.
-Det koster 1.000 kroner at være medlem af elitegruppen i DI. Til gengæld er det så gratis at give en landsholdstilkendegivelse – hvilket normalt koster 600 kroner. Med de resterende 400 kroner er man med til at støtte op om elitearbejdet.
-De går blandt andet til at dække udgifter til udtagelsesudvalget, der skal overvære stævner for at udtage ekvipager til landsholdet. Det er frivilligt, ulønnet arbejde, men der er jo udgifter til transport og overnatninger ved eksempelvis fire dage til DM i Herning, forklarer Dina.
Det står der meget mere om på DI’s hjemmeside. Her kan man blandt andet læse, at der i første omgang sættes fokus på ungdomseliten, hvor der er planlagt fire ungdomselitesamlinger, og de er både for sports-og gæðingakeppni. Christina Johansen er tovholder for sportsrytterne, mens Hrannar Gunnarsson er det for gæðingakeppni. Den første ungdomssamling er 11. december.
-Rytterne har selvfølgelig stadig de trænere, de i forvejen bruger.
Flere har fået den opfattelse, at niveauet for elitegrupperne er sat op
-Det er ikke korrekt. For juniorer er det faktisk sat ned, og det er det også i nogle af klasserne for ungryttere. Niveauet skal være højt, når det gælder eliten, mener Dina Rosenberg Asmussen.
-For ungryttere er niveauet i T.1 og 4.1 sat ned fra 7,00 til 6,70. I T.2 er det uændret 6,90 og i 5.1 uændret 6,60. Flere ungryttere rider T,2 på niveau med seniorerne, men vi ser sæsonen an, og justerer, hvis det er nødvendigt, oplyser Dina – og tilføjer:
-For juniorer er kravet i T.1 og 4.1. sat ned fra 6,50 til 6,30. I T.2 er det sat ned fra 6,40 til 6,30 og i 5.1 er det sat ned fra 5,70 til 5,50. Og elite U.23 er ændret til en senior B-elite, hvor kravet er 0,30 lavere en til senior Elite A.
På DI’s hjemmeside islandshest.dk kan du læse alt om de ændrede krav.
Dina Rosenberg Asmussen er ikke i tvivl om vigtigheden af elitearbejdet
-Der er de seneste par år en stor gruppe unge, der lige er rykket op og blevet seniorryttere, så det er vigtigt at få fokus på de nye, unge talenter, mener Dina.
På grund af corona-pandemien har de nemlig ikke fået mulighed for at deltage i store mesterskaber som NM og VM.
Dina Rosenberg Asmussen har selv en datter, Sarah Rosenberg, der har haft en succesfuld karriere som junior- og ungrytter – og har været på landsholdet til VM – senest i Berlin 2019.
-Ridning er en enmandssport, derfor er det så vigtigt med samlinger. Udover at blive dygtigere ryster det også rytterne sammen, så det er hyggeligt, og de kan støtte hinanden, når de er til stævner – både herhjemme og i udlandet.
-Presset kan være enormt, når du er på landsholdet. Fordi du ved, at din præstation kan få indflydelse for hele holdet og være afgørende for, om det eksempelvis bliver Danmark, der løber med et verdensmesterskab.
-Og uanset, hvor dygtig og velforberedt du er, så kan alt ske, når du sidder på hesten.
-Derfor er samlingerne også med til at skabe en holdånd og en god stemning – også når rytterne er konkurrenter.
Flere har også spurgt til, hvorfor de såkaldte ”boblergrupper” er væk
Hos DI er svaret, at der faktisk ikke var nogen fordele ved at være i en ”boblergruppe”.
Man blev alligevel ikke inviteret til at ride A-klasser uden at være kvalificeret, hvilket jo er et privilegie for medlemmer af elitegruppen.
-Alternativt er kravet, som sagt, blevet sat ned, så de fleste ”boblere” vil kunne deltage i elitegruppen, forklarer Dina Rosenberg Asmussen.
Vil man vide mere, kan man altid sende en mail til eliteudvalg@islandshest.dk
Af HELLE SKRAM DE FRIES