3 tips til stævneridning fra Rasmus Bagger

Tips til stævneridning af Rasmus Bagger

Tip 1:

Til stævner er der KUN én målsætning! Den målsætning er IKKE at vinde, få en placering eller at slå dine konkurrenter. Det ER derimod, at du bare skal gøre dit bedste! At gøre sit bedste kommer af 2 ting 1) bekræfte det niveau du og hesten er på i dag og 2) ride på dine- og hestens styrker! Den gode nyhed er, at du er den eneste i verden, der kan ride så godt, som du kan i dag. Den dårlige nyhed er, at du er den eneste i hele verden, som ikke kan ride bedre end dig i dag! Årsagen er at du ikke kan nå at lære mere, eller fx. komme i bedre form på selve dagen. Løbet er kørt, og forbedringer må vente, til du er tilbage i træningen.

Hertil tillader vores ubevidste hjerne, at vi maksimalt kan leve op til kvaliteten af vores selvopfattelse under stævnepres. Derfor er der ikke nogen grund til at forsøge at ride bedre end din nuværende selvopfattelse. Dette foregår også i træningen. Skulle du derimod gøre forsøget alligevel, vil du hurtigt opdage alle dine- og hestens svagheder, fordi de netop ikke må være der, hvis du skal være bedre end dig selv. For hvis de er der, så præsterer du helt sikkert ikke bedre end dig selv. Bivirkningerne er i øvrigt hertil, at du bliver stresset, utryg og usikker, og det smitter af på din hest, hvilket igen, resulterer i, at du underpræsterer til stævnet, som du egentligt håbede at overpræstere til. Fokuserer du derimod på dine- og hestens styrker, skaber det adgang til din psykologiske hjemmebane, og du bliver mere selvsikker og tryg og sikker. Det påvirker hesten til at være tryg ved dit lederskab og giver dermed adgang til bedre resultater.

Tip 2:

Vil du gerne ramme dagsformen? Så husk, at din energi følger dine tanker! Din hjernes sprog er dine tanker, og dem er der rigtigt rigtig mange af. Faktisk så mange, at vi ikke kan være bevidst om dem alle. Det er heldigvis heller ikke nødvendigt. Du skal bare bevidst udvælge de rigtige tanker! At udvælge de rigtige tanker, kalder man for, at holde fokus. Hvad- og hvilke tanker skal du så holde i fokus? Du skal kanalisere dine tanker og dermed den energ,i som følger ind i disse 3 felter:

Dig selv – hesten og opgaven. Intet andet! Kort sagt ALLE tanker, som IKKE handler om, hvad du kan gøre, for bedst muligt at hjælpe dig og hesten med at løse opgaven her og nu er spil af tid, energi, hest, liv og penge. Du vil ramme dagsformen (og gøre dit bedste – se punkt nr. 1) og altså være 100% på dagen, så tænk sådan her: “where fokus goes, energy flows”. Med det in mente, betyder det, at du fx. gør dine konkurrenter bedre, når du tænker på dem. Det betyder så, at når du tænker på det, du gerne vil undgå, så fjerner du dig for muligheden for at gøre det, du gerne vil opnå! 100% på dagen kommer dermed fra at fokusere 100% af dine tanker/energi ind i dig, hesten og opgaven. Der er dermed ingen grund til at spilde tanker på dine konkurrenter, hvordan det kommer til at gå i fremtiden, eller hvordan det gik sidste gang, hvem der står og kigger, eller hvordan træning eller opvarmningen er gået.

Tip 3:

Det handler om hjerne og hjerte! Hjernen kan nemlig ikke tænke smartere, end kroppen føler. Derfor er godt humør, lig med god ridning og dårligt humør er lig med dårlig ridning. Hjernes sprog er dine tanker (se punkt 2), og dem styrer du gennem et selvvalgt, bevidst fokus. Dine følelsers sprog (humøret) er derimod din krop – dit kropssprog. Det betyder, at kroppen kan bruges som et aktivt værktøj til at styre sit humør og dermed kvaliteten af sin ridning. Alle følelser her nemlig et kropssprog, der passer til, og alle kropssprog har en følelse, der passer til.

Bare tænk lidt over det – kan man se på en rytters kropssprog om de føler sig klar, om de føler sig selvsikre, fulde af selvtillid, koncentreret, modige, er glade. Såvel som om man også kan se, om de føler sig usikre, nervøse, bange, stresset osv.? Ja, er det ikke rigtigt – det kan man. Så ved at være opmærksom på dit kropssprog, kan du fremelske en mere ressourcefuld tilstand, som give adgang til smartere tanker, som igen giver adgang til bedre beslutninger i din ridning, samarbejde med hesten og ultimativt, adgang til bedre resultater og mere rideglæde!

Rigtigt god fornøjelse og huske at følge Rasmus Bagger Equestrians på Facebook for flere tips og tricks:

Læs mere her:

Af mental coach Rasmus Bagger

Foto Jack Høier

 

Vil du modtage eMagasinet
Islandsk Hest
direkte i din indbakke til
0 kr?

Book din annonce har
Equipagefys
Karlslund ridning

Læs også

Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du måske også lide nedenstående artikler:

Go to Top